Een groep aanmaken

Als gebruiker van Plek kun je zelf een nieuwe groep aanmaken. Er zijn verschillende typen groepen en diverse instellingen die je per groep kunt aanpassen. Maak bijvoorbeeld een open groep voor iedereen die geïnteresseerd is in carpoolen of een besloten groep voor iedereen van jouw afdeling.

Nieuwe groep aanmaken

Als je een nieuwe groep wilt aanmaken, onderneem je één van de volgende stappen:

1. Ga met je muis over Groepen in de navigatiebalk óf klik op Groepen.
2. Klik vervolgens op Nieuwe groep.

De volgende pagina verschijnt waarop je alle informatie voor jouw nieuwe groep kunt invullen.
1. Naam en omschrijving

1. Geef je groep een naam.
2. Klik op: 'Omschrijf deze groep' als je een omschrijving wilt toevoegen.
Je kunt de omschrijving van je groep vervolgens opmaken met de werkbalk in het tekstveld.

2. Groepstypen en functies

Om het makkelijk te maken, kun je kiezen tussen een aantal typen groepen. Elk groepstype kent een aantal standaardinstellingen die kenmerkend zijn voor het type groep.

1. Kies eerst welk type groep je wilt aanmaken: standaard zijn dit een: GroepProject, Afdeling, Locatie of Divisie.
2. Controleer of alle gewenste functies aanwezig zijn bij het groepstype dat je hebt gekozen. Is dat niet het geval? Klik dan bij Groep functies op het pijltje dat naar beneden wijst: chevron-down.png

Je kunt hiermee de volgende opties binnen jouw groep aan- of uitzetten:
TijdlijnAgenda, Documenten, Groepspagina's, Groepschat, Applicaties, Boekingstool en Samenwerken.

3. Privacy-instellingen

Nu is het tijd om te bepalen wie je nieuwe groep straks kan zien en wie lid kan worden.
Je hebt hierbij de keuze uit drie mogelijkheden:

• Open: Standaard kan iedereen met de rol Gebruiker zelf lid worden van een open groep. Zowel de groep als de inhoud van de groep is voor iedereen op jullie Plek toegankelijk. Wil je dat gebruikers zelf geen initiatief kunnen nemen om lid te worden? Kies er dan voor om de optie Gebruiker kan lidmaatschap aanvragen uit te vinken. In dit geval kan een gebruiker alleen op uitnodiging lid worden van de open groep. Mag een gebruiker wel een lidmaatschap aanvragen, maar wil je dat eerst een beheerder toestemming moet geven om lid te worden? Plaats dan een vinkje bij de optie Toestemming beheerder vereist. Niet elke gebruiker wil lid worden van alle groepen, maar soms vraagt een discussie toch écht om een reactie. Om dit mogelijk te maken selecteer je de optie Niet-leden kunnen posten en reageren.
  • Besloten: De groep is zichtbaar voor iedereen op jullie Plek. De inhoud is alleen zichtbaar voor leden van de groep. Lid worden kan door op de aanmeldknop te klikken (indien de beheerder deze optie beschikbaar maakt), of op uitnodiging.

• Verborgen: Deze groep is alleen zichtbaar voor leden van de groep. Niet-leden zien deze groep niet in de groepenlijst. Lid worden kan alleen op uitnodiging.

4. Groep maken

Klik op Maken om de groep daadwerkelijk aan te maken.

Je nieuwe groep is nu klaar voor gebruik.

TIP!

Je kunt de instellingen van je groep altijd weer aanpassen. Het is ook mogelijk je groep extra aantrekkelijk te maken door hem te personaliseren met bijvoorbeeld een afbeelding en een welkomstbericht.