Tekst plakken zonder opmaak

Soms kan een tekst en/of bijbehorende opmaak er na publicatie anders uitzien dan op het moment van typen of plakken. De oorzaak van dit probleem zit vaak in de wisselwerking tussen verschillende softwarepakketten. In dit artikel leggen we dit verder uit, en laten we zien hoe je dit kunt voorkomen.

Kopiëren en plakken vanuit een andere bron, bijvoorbeeld van of naar Microsoft Word

Waarschijnlijk heb je zelf weleens een stuk tekst vanuit Word naar een website geplakt, of misschien wel andersom.  In sommige gevallen kan jouw tekst er anders uitzien dan je had bedoeld. Misschien lijkt je tekst wel verdwenen.

Onzichtbare code bij plakken van tekst vanuit Word (en andere programma's)

Er komt een onzichtbare code in jouw bericht wanneer je tekst rechtstreeks vanuit Word (of andere tekstverwerkers) in Plek plakt. Deze code zorgt ervoor dat de opmaak van jouw tekst niet verloren gaat. Dat kan handig zijn, maar leidt soms ook tot conflicten. Hierdoor missen er bijvoorbeeld een aantal zinnen in jouw tekst, en soms verdwijnt zelfs jouw hele tekst. Dit probleem is makkelijk te voorkomen door je tekst te plakken zonder behoud van de opmaak.

In Windows werkt Plakken zonder opmaak in Chrome en Firefox via de sneltoets Control + Shift + V

Op Mac OS gebruik je de sneltoets ⇧ + ⌘ + ⌥ + V

In Chrome (Mac OS) volstaat ⇧ + ⌘ + V

Werk je liever met de muis?

In de meeste browsers vind je de optie ook via het menu Bewerken. Vanuit daar zoek je naar een functienaam zoals plakken en stijl aanpassenplakken zonder opmaak of plakken als eenvoudige tekst.