Formulieren overzicht

Formulieren helpen je om feedback te krijgen op specifieke vragen. Je kunt formulieren gebruiken in berichten, pagina's en in de Programmamanager. Formulieren kunnen worden gedeeld met alle gebruikers op het platform, met een beperkt aantal gebruikers of binnen een groep. Formulieren zijn beschikbaar in de mobiele app en in de browserversie van Plek. Bij het maken van een formulier kun je ervoor kiezen om een bestaand formulier te dupliceren of een nieuw formulier te maken.

Er zijn drie templates die u kunt gebruiken om een nieuw formulier te maken; pollsimpel formulier en uitgebreid formulier. De verschillende soorten formulieren dienen verschillende doelen en bieden je een handige voorselectie van vraagtypen en instellingen. Dit artikel zal je daar meer over vertellen.

Poll
De poll template maakt een korte vragenlijst aan waarmee je één (of meer) vra(a)g(en) kunt stellen in de vorm van een snelle poll. Je kunt polls maken voor iedereen of binnen een groep. De vragen zijn standaard verplicht om in te vullen en je kunt kiezen uit verschillende vraagtypes. Houd er rekening mee dat de antwoorden anoniem zijn en dat alle gebruikers de resultatendiagrammen kunnen zien na het verzenden van het formulier. Een poll zet je in als je bijvoorbeeld wil weten hoe collega's denken over een specifiek onderwerp als nieuw kantoormeubilair of dieetwensen bij de vrijmibo.

Simpel formulier
Een simpel formulier helpt je om een uitgebreidere vragenlijst te maken met verschillende vraagtypes en is het meest gebruikte formuliertype op Plek. Het geeft toegang tot alle 10 vraagtypes, van korte tekstinvoer tot rating, en kan je het beste gebruiken als je een eenvoudige vragenlijst met één laag verstuurt. Dit houdt in dat invullers van vraag 1 naar vraag 2 en zo verder gaan. Wil je invullers op basis van antwoorden doorsturen naar een andere vraag, dan moet je een uitgebreid formulier aanmaken. Als meerdere vragen bij hetzelfde onderwerp horen, maak je een sectie aan waarin je die vragen clustert. In het snelle formulier zijn alle vragen standaard ingesteld op 'niet verplicht', invullers kunnen dus vragen overslaan als ze dat willen. Je kunt er echter voor kiezen om vragen verplicht te maken als dat nodig is. Met een snel formulier kun je gemakkelijk informatie ophalen onder je collega's, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe er gedacht wordt over een nieuw protocol. Als je echt de diepte in wil gaan, dan maak je een uitgebreid formulier aan.

Uitgebreid formulier
Het uitgebreide formulier biedt alle opties die je nodig hebt om een uitgebreide vragenlijst te maken. In vergelijking met het snelle formulier kun je hier vraag vertakkingen toevoegen, wat betekent dat je de gebruiker naar een specifieke vervolgvraag of sectie kunt leiden op basis van een antwoord dat hij/zij geeft (Zie 'Een logische vragenstroom maken' voor meer gedetailleerde informatie). Dus als je meer-laagse invoer wilt ontvangen van gebruikers, dan is dit de template dat je moet kiezen.
Het uitgebreide formulier sjabloon bevat alle algemene poll en snelle formulier instellingen aangezien het altijd mogelijk is om een poll of snel formulier te upgraden naar geavanceerd.

Een algemene instelling die alleen bestaat in geavanceerde formulieren is de optie om de gebruiker toe te staan het formulier meerdere malen in te dienen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de laatst gegeven antwoorden weer te geven aan de gebruiker bij het heropenen van het formulier.