Extra opties in de Plek chat: bijlage, bericht, evenement

Binnen een chatgesprek heb je verschillende opties. Je kunt gewoon een bericht typen en de tekst hiervan opmaken, eventueel aangevuld met een emoji of gifje. Ook kun je een ander persoon taggen in de chat via de @mention knop. Daarnaast kun je een bijlage toevoegen, zoals een afbeelding of document.

In een groepchat bepaal je zelf of je het bestand ook direct aan de groep wilt toevoegen als document, of dat het bestand puur voor eenmalig gebruik binnen de chat is. Verder kun je in een groepchat een bericht aanmaken binnen de chat, dat ook ook de tijdlijn zal verschijnen. Tot slot kun je in een groepchat direct vanuit de chat een agenda-item aanmaken voor de groep.

Een bijlage toevoegen in de chat

Om een bijlage toe te voegen in de chat, onderneem je de volgende stappen:

1. Klik op het plusje links van het veld waarin je een chatbericht typt.
2. Klik vervolgens op Bijlage toevoegen.

Bij het toevoegen van een bijlage opent er een scherm waarin de mappen die op jouw computer staan worden weergegeven.

3. Navigeer naar de map waarin jouw gewenste bijlage is opgeslagen en dubbelklik op het betreffende bestand (elk soort bestand is mogelijk, waaronder een document, afbeelding, of filmpje).

Nu verschijnt een scherm waarin je jouw bijlage een titel kunt geven. Je kunt in dit scherm ook bepalen of jouw bijlage als document opgeslagen moet worden binnen de groep, of dat je deze bijlage puur voor in de chat wilt gebruiken.

4. Als deze bijlage een bestand is dat jij en je groepsleden bij de hand willen houden, vink je op Sla bijlage op als groepsdocument aan.
5. Klik dan op Upload.

Nu verschijnt een scherm waarin je de instellingen voor dit document kunt aanpassen.

6. Geef je document een titel en omschrijving en vul eventueel nog meer informatie met betrekking tot dit document in, en klik vervolgens op Bewaar.

Je ziet nu de weergave van jouw document met de zojuist door jou ingevoerde informatie, zoals andere groepsleden het ook kunnen zien.

9. Klik op het kruisje rechts bovenin.

Je bijlage verschijnt nu in de chat, en is daarnaast ook als document opgenomen in de groep. Jouw bijlage is nu ook te zien onder Documenten in de rechterkolom naast de chat (en hier vind je ook de andere documenten, berichten, en evenementen van deze groep).

Een bericht aanmaken voor zowel chat als tijdlijn

Om een bericht aan te maken dat zowel in de chat als in de tijdlijn van de groep verschijnt, onderneem je de volgende stappen:

1. Klik op het plusje links van het veld waarin je een chatbericht typt.
2. Klik vervolgens op Bericht toevoegen.

Nu verschijnt een scherm waarin je jouw bericht kunt opstellen.

3. Als je klaar bent met je bericht, klik je op Maken.

Je komt nu op de pagina van je zojuist gemaakte bericht terecht. Dit bericht is nu zowel in de chat als op de tijdlijn van de groep geplaatst. Jouw bericht is nu ook te zien onder Berichten in de rechterkolom naast de chat (en hier vind je ook de andere berichten, evenementen en documenten van deze groep).

Een evenement aanmaken in de chat

Om een evenement aan te maken dat in de agenda van de groep verschijnt, onderneem je de volgende stappen:

1. Klik op het plusje links van het veld waarin je een chatbericht typt.
2. Klik vervolgens op Evenement toevoegen.

Nu verschijnt een scherm waarin je jouw evenement kunt aanmaken.

3. Als je klaar bent met het invullen van de informatie over je evenement, klik je op Maken.

Je komt nu op de pagina van je zojuist gemaakte evenement terecht. Dit evenement staat nu in de agenda van de groep. Jouw agenda-item is nu ook te zien onder Agenda in de rechterkolom naast de chat (en hier vind je ook de andere evenementen, berichten en documenten van deze groep).

TIPS!

Als de chat binnen een groep aan staat, is dat de voorpagina van de groep. Maar je kunt naast de chat ook nog gewoon de tijdlijn van de groep bekijken: die staat nu op de tweede tab binnen de groep.

Mocht de groepsbeheerder de groepschat uitschakelen, dan blijft de chathistorie wel gewoon bewaard. Wanneer de chat weer wordt aangezet, kun je dus altijd weer terugkijken.